Saturday, March 7, 2009

Masca de fierMasca de fier. Nu aceea din carti si film, din povesti si istorie. Acea masca de fier pe care o avem pentru a ne apara de ce este in exterior... pentru a ne feri de rau, pentru a trai cu sentimentul de siguranta si a fi in echilibru cu lumea si viata. Pentru a forma un tabloul perfect, desi adeseori este unul fals.
Mi-as dori sa nu mai fim nevoiti sa purtam masti, si totusi sa fim acceptati si placuti asa cum suntem. Simpli, puri, sentimentali, veseli si tristi, zambareti si plangaciosi.
Poate nu ni se impune sa fim altfel decat suntem... poate este un instinct uman, si totusi il punem in carca altora... De multe ori traiesc in contradictie cu mine insumi, pentru ca incerc sa vad un lucru din cat mai multe perspective pentru a ma putea pronunta. Cred ca lucrul asta ma face cat se poate de umana si fireasca... desi nu stiu cati mai stau azi sa cantareasca lucrurile inainte de a lua o decizie, lasandu-se purtati de val.
Si pana la urma, pentru cine purtam masca de fier? Pentru noi sau pentru ei? Sa actionam dupa principiul "daca voi nu ma vreti, eu va vreu!"? Tu nu ma placi, dar eu vreau sa ma placi... asa ca pretind sa fiu ceva ce tie sa-ti placa, pentru a-ti intra in gratii. Pentru asta spun un mare NU! Eu sunt eu. Eu nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata "tu". Accepta-ma cum sunt, iar daca asta ti se pare ceva imposibil de realizat, ei bine, eu iti doresc sa ai o viata cat mai frumoasa, si-ti spun "La revedere!".
"Omul este un fir de praf pierdut în nemărginire, înzestrat însă cu scânteia divină. De aceea adesea îşi depăşeşte condiţia, caută neobosit, riscă, descifrează tainele universului, iar în cele din urmă îşi fixează privirea spre cer şi nu se sperie de sfidările sale." (Vanga)

2 comments:

deyu said...

Încă locuinde în globul de cristal al liceului, al adoleşcenţei , nu avem ochi a vedea răutăţile vieţii. Oamenii sunt răi. Sunt meserii în care totul contează de relaţia ta cu cei din jur. Şi cum îi poţi împăca pe toţi dacă nu purtând o mască? E greşit? Gândeşte la asta, punându-te în ipostaza unei mame care trebuie să-şi hrănească copilul.

Anca said...

Mi se pare oribil ca trebuie sa purtam masti... si nu vorbeam despre un loc de munca, pt ca la munca nu cred ca-ti vei pune o masca, ci te vei adapta, este evident ca nu te poti purta prosteste cum te porti purta cu prietenii.
Ma refeream la mastile pe care trebuie sa ni le punem oriunde am merge, indiferent cu cine vorbim, chiar si cu prietenii. Sau oare nu sunt prieteni... de nu ne inteleg de cele mai multe ori...?